17 dic 2012

CLARK, Kathy, La Casa de l'Àngel de la Guarda, Ed: Bambú (Emma Pubill)



BIOGRAFIA
L’autora d’aquest llibre és diu  Kathy Clark. Va néixer a Budapest (Hongria) el 1953. Quan tenia dos anys, els seus pares van fugir de la revolució del seu país i la van deixar a càrrec dels seus avis. Set anys més tard, Kathy va immigrar a Canadà per reunir-se amb els seus pares a Toronto. El seu primer any a Canadà és l’origen de Whisper in My Heart, la seva primera novel·la. El segon llibre de l’autora, Guardian Angel House, és la veritable història de la seva mare i la seva tieta, que van ser amagades amb 120 nenes jueves en un convent de Budapest durant la Segona Guerra Mundial. El 2005, va rebre el City of Ottawa Arts Council Grant per Guardian Angel House. El 2007 , Kathy va ser una de les sis escriptores canadenques convidades per representar Canadà a la 14ª Fira Internacional del llibre de Budapest. Ella i el seu marit, Bruce, viuen a Kanata. Tenen sis fills i quatre néts.
ARGUMENT
Aquest llibre va sobre dues nenes, la Susan i la Vera que vivien a Hongria, narren la historia que els va passar quan eren petites, durant la Segona Guerra Mundial. Elles eren jueves i com que hi havia aquella guerra tan coneguda dels nazis i Hitler contra els jueus, es van haver d’amagar a una església catòlica, separant-se dels seu pare Moritz, de la seva mare Rose i del seu germà petit Tomàs, juntament amb altres jueves on es van poder refugiar gracies a les monges. Es van fer passar per dues noies catòliques menys els divendres, on elles podien fer les seves pregaries de jueus.
Al acabar la guerra dels nazis que hi havia a Hongria,  la Susan i la Vera van tornar amb las seva família com altres nenes, explicant tot el que havien passat i sabent tot el que els seus pares havien fet mentrestant (anant en camps de concentració, refugiant-se etc..), però per elles dues no va tornar a ser tot com abans perquè van haver de tornar amb la seva família a una ciutat destrossada pels bombardejos, a una altre casa, sense els bons records, i lo pitjor, sense el seu germà petit, que va morir per culpa de al gana i la malaltia que va agafar anant a 
un camp de concentració.
FRAGMENT
Amb el cap enganxat contra el vidre fred, va mirar els carrers que despuntaven per damunt de les capçades dels arbres. Un comboi de tancs, de camions i de soldats a peu feien via feixugament muntanya amunt. Un fil de lluna minvant a penes enllumenava l’escena. De tant en tant es reflectia el gran cercle blanc amb l’esvàstica negra al mig que portaven els vehicles a la part lateral i els braçals dels soldats. Nazis! Per què venien al mont Gellert?
COMENTARI
Aquest llibre està molt bé perquè explica una història sobre jueus diferent a la que estem acostumats a sentir sempre. Una història que ha passat de veritat i que és molt impactant, sobretot les lleis que van posar els nazis al començament de la guerra, com per exemple; tothom havia de portar la famosa estrella groga, o estar tots els jueus en un mateix edifici en males condicions, etc.
El recomano a tothom, a totes les edats, a les persones que entenguin aquest tema i que vegin que aquestes persones ho van passar molt malament, sense menjar, veure, roba... i tot i tenint diners, no els serviria de molt perquè només podien aconseguir aliments intercanvien coses entre ells,  i que encara pensen com és que han sobreviscut en tot aquest malestar de guerres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

comentad los libros y también cosas que mejorar en la web